שמן קוקוס הוא אחד מהמזונות שהפכו לטרנד בשנים האחרונות, בעיקר בזכות מיתוגו כשמן "בריא" ו"טבעי".
מידע רב המתפרסם ברשת מציג את שמן הקוקוס כפתרון קסם להרזיה, בריאות העור והשיער, ואף כהגנה מפני מחלות.
אך האם באמת מדובר במזון בריאות?
בכתבה הבאה נצלול לעומק ההרכב הכימי והתזונתי של שמן הקוקוס, נבין את ההשפעה שלו על הבריאות ונבחן מדוע הוא לא מומלץ כחלק מתזונה ים-תיכונית.
בואו נתחיל מהתחלה - מה הוא ההרכב הכימי והתזונתי של שמן קוקוס?
שמן קוקוס מופק מבשר אגוז הקוקוס והוא מכיל כ-90% שומנים רוויים. השומן הרווי בו מורכב בעיקר מחומצות שומן בינוניות (Medium-Chain Fatty Acids - MCFAs) כמו חומצה לאורית (Lauric Acid), שהיא המרכיב המרכזי (כ-50%-48% מהרכבו). לצד זאת, שמן הקוקוס מכיל כמויות קטנות מאוד של חומצות שומן חד-בלתי-רוויות ורב-בלתי-רוויות, ולמעשה כמעט ולא מספק חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3 או אומגה 6.
את השומן הרווי אנחנו מכירים בעיקר ממזונות מן החי כגון מוצרי בשר ומוצרי חלב שמנים. שמן קוקוס יוצא דופן בעולם מקורות השומן מכיוון שהוא ממקור צמחי אבל עדיין הוא מכיל כמויות גבוהות של שומן רווי - שאינו מיטיב עם בריאותנו.
ומה לגבי קרם קוקוס, מה ההרכב התזונתי של קרם קוקוס?
קרם קוקוס מכיל כ - 22% שומן ומתוכם 20% שומן רווי. קרם קוקוס מכיל כ 220 קק"ל ל 100 גרם.
הערך הקלורי של שמן קוקוס
חשוב לציין ששמן קוקוס הוא מזון עתיר קלוריות כמו שאר השמנים.
כף אחת של שמן קוקוס מכילה כ- 90 קלוריות ו-10 גרם שומן, רובו כאמור שומן רווי.
למה שמן קוקוס לא מומלץ לפי עקרונות התזונה הים-תיכונית?
התזונה הים-תיכונית נחשבת על ידי מחקרים רבים כתזונה מיטבית לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, לירידה במשקל, למניעת מחלות כרוניות ואף לאריכות ימים. עקרונותיה מבוססים על צריכה גבוהה של שומנים בלתי רוויים שמקורם בשמן זית, אגוזים, שקדים, דגים ואבוקדו, לצד צריכה נמוכה של שומנים רוויים.
הקשר בין שומן רווי לבריאות הלב
מחקרים מראים כי צריכה גבוהה של שומן רווי קשורה לעלייה ברמות הכולסטרול ה"רע" (LDL), מה שמגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. למרות הטענות ששמן הקוקוס מכיל חומצות שומן בינוניות שעשויות להיספג בגוף בצורה שונה, ההשפעה שלו על רמות הכולסטרול אינה חיובית כפי שמציגים לעיתים. מחקרים הראו כי שמן קוקוס מעלה את רמות ה-LDL (הכולסטרול ה"רע") - אותו כולסטרול שמהווה גורם סיכון לחסימות בכלי הדם.
היעדר רכיבים חיוניים
בניגוד לשמן זית, שהוא מרכיב מרכזי בתזונה הים-תיכונית ועשיר בנוגדי חמצון וחומצות שומן חד-בלתי-רוויות, שמן הקוקוס אינו מכיל רכיבים חיוניים לתזונה מאוזנת, כגון פוליפנולים או ויטמינים כמו ויטמין E.
תעשייה ומיתוג מול מדע
הפופולריות של שמן הקוקוס קשורה במידה רבה למיתוג ולפרסום מאסיבי, אך כשמסתכלים על העובדות המדעיות, לא נמצא כי הוא מתאים לתזונה שמקדמת בריאות. חלק מהמידע המופץ ברשת מבוסס על מחקרים לא שלמים או כאלה שאינם מתייחסים לצריכה ארוכת טווח.
מה עדיף במקום?
למי שמחפש לשלב שומנים בריאים בתזונה היומית, מומלץ להתמקד בשומנים בלתי רוויים שמקורם בשמן זית, אבוקדו, טחינה, אגוזים, שקדים ודגים. אלו מזונות שמוכחים כמשפרים את בריאות הלב ותומכים באורח חיים בריא.
לסיכום,
שמן קוקוס אולי נשמע אקזוטי ומבטיח, אבל כשהולכים בעקבות המדע ועקרונות התזונה הים-תיכונית, ברור שהוא אינו הבחירה המיטבית לשמירה על הבריאות. חשוב לצרוך שומנים בצורה מודעת, ולהעדיף שומנים בלתי רוויים שמקורם במזונות טבעיים שמוכחים כטובים לבריאות הלב וכלי הדם.
אם קיבלתם החלטה לשנות את התפריט שלכם, זכרו להיוועץ עם דיאטנית קלינית מקצועית כדי לבנות תפריט שמותאם לצרכים האישיים שלכם!
הכותבת היא צביה דיאטנית קלינית, מרצה בכירה ומנחת סדנאות "החוויה שבהרזיה" לירידה במשקל ואורח חיים בריא משנת 1997
ליצירת קשר: 0546696232
Comentarios