מהי - דיאטנית קלינית?


בשנים האחרונות תחום הטיפול בתזונה, בבריאות ובדיאטה הפך להיות נחשק יותר מתמיד ופתאום צצים מכל עבר כמו פטריות אחרי הגשם כל מיני מאמנים לתזונה, מטפלים בתזונה, מאמנים לבריאות, מייעצים, מומחים, קואוצ'רים, מנטורים ומאמנים לאורח חיים בריא ועוד שלל שמות מגוונים ומעניינים של אנשים שמתיימרים לטפל באמצעות תזונה.
תחום התזונה הוא תחום פרא רפואי ומורכב מאין כמוהו.
חלק ניכר מן האנשים שהזכרתי הם אנשים שניסו על עצמם תזונה זו או אחרת והחליטו על דעת עצמם ללא כל לימודים בסיסיים לטפל באנשים אחרים.
תוצאות הטיפול במקרה הטוב יכולות להיות שאין שום תוצאות אך במקרה הפחות טוב מדובר על גרימת מחלות, סיבוכים, אשפוזים ואף מוות!
בכתבה הבאה ניסיתי לעשות לכם סדר בבלגן ולהסביר מהי דיאטנית קלינית, מי רשאית לפי החוק לקרוא לעצמה "דיאטנית קלינית", מה מסלול הלימודים וההכשרות שעוברת דיאטנית קלינית, איך תוכלו לבדוק שהמטפלת שאליה אתם שוקלים להגיע היא אכן דיאטנית קלינית כפי שהיא מציגה את עצמה, מה היא דיאטנית קלינית מומלצת - ולמה "דיאטנית קלינית" היא הכתובת הכי מקצועית, מוסמכת וטובה שיש לטיפול בכל נושא שקשור לתזונה.
תחום התזונה הינו רחב ומורכב ודורש ידע, הבנה והכרות מעמיקה בחמישה רבדים עיקריים:
1. הרובד הפיזיולוגי – שקשור לגוף האדם במצבי בריאות ובמצבי החולי השונים
2. הרובד של המזון – הכרות מעמיקה עם מגוון המזונות על הרכביהם השונים וצורות הכנת המזון
3. הרובד של התזונה – השפעת המזונות השונים על גוף האדם – בבריאות ובחולי
4. הרובד הפסיכולוגי – השפעת המצב הנפשי על האכילה
5. הרובד הטיפולי - רק ידע לא מספיק על מנת להניע את המטופל לעשיה כזאת שתגרום לו לתוצאות המתבקשות. לכן דיאטנית גם בקיאה בגישות טיפול שונות : CBT, NLP ( טיפול קוגניטיבי התנהגותי), דמיון מודרך ועוד.
לדיאטנית הקלינית יש את כל הידע, ההכשרה והנסיון בכל חמשת הרבדים שציינתי בכלל, וביחסי הגומלין ביניהם בפרט.
דיאטנית קלינית (תזונאית קלינית) הינה אשת מקצוע מתחום התזונה אשר עברה בהצלחה את הלימודים וההכשרות הבאות:
בוגרת תואר ראשון באוניברסיטה במדעי התזונה (B.Sc Nutrition) שלוש שנות לימוד
עברה הכשרה מקצועית (סטאז') בבית חולים ובמסגרת קהילתית (כמו לשכת בריאות או מרפאת קופת חולים) – חצי שנה
עברה בהצלחה את המבחן הממשלתי של משרד הבריאות
רק לאחר שעמדה בהצלחה בשלושת התנאים הללו היא תקבל רישיון עבודה ממשרד הבריאות שנקרא "תעודת תזונאי דיאטן".
תזונה הינו מדע שמתחדש כל העת ולכן כל דיאטנית מתעדכנת באופן שוטף בחידושי המחקר המבוסס מדעית. דיאטניות רבות משתתפות כל הזמן בהשתלמויות רבות ובכנסים הרבים המתקיימים מדי שנה בארץ ובחו"ל.


באתר של משרד הבריאות תוכלו למצוא את השמות של כל הדיאטנים הקלינים המוסמכים מטעם משרד הבריאות.
דיאטנית קלינית בעלת תעודת מקצוע בתוקף חייבת להופיע במאגרי המידע של משרד הבריאות.
אני מצרפת עבורכם את הקישור שדרכו תוכלו לבדוק האם המטפלת שמפרסמת את עצמה כדיאטנית קלינית היא אכן כזאת, כלומר עברה את הלימודים, ההכשרות והמבחנים הנדרשים וקיבלה רישיון עבודה ותעודת מקצוע ממשרד הבריאות אשר מאפשרת לה לעסוק בטיפול בתזונה תחת השם "דיאטנית קלינית". הקישור למציאת דיאטנית קלינית נמצא בלחיצה על הכפתור הבא:
כך זה נראה:

ועכשיו לשאלת מליון הדולר: איך תדעו האם הדיאטנית הקלינית שאתם חושבים לפנות אליה לטיפול היא - דיאטנית קלינית מומלצת?
הכי פשוט - חפשו עליה המלצות ברשת, למשל כאן:
התמחויות מקצועיות של דיאטנית קלינית - חשוב לדעת!
חשוב לדעת כי למרות שלכל התזונאיות / דיאטניות הקליניות יש הכשרה בסיסית דומה, לכל אחת מהן תחומי התמחות שונים, הנרכשים לאחר סיום הלימודים הרשמיים.
תחומים אלה מתפתחים עם השנים, דרך תחומי עניין, ניסיון מקצועי, השתלמויות והכשרות מקצועיות מתקדמות.
לכן, לא כל דיאטנית עוסקת בכל תחום – יש דיאטניות שמתמחות בטיפול בסוכרת, אחרות בבריאות הילד או בהפרעות אכילה, ויש שמתמקדות בתחום האונקולוגי, הספורטיבי, הגסטרואנטרולוגי ועוד.
גם אני פיתחתי לאורך השנים תחומי התמחות משלי, והם אלו שמלווים את עבודתי כיום.
אלה הן שלושת ההתמחויות המקצועיות שלי:
1. טיפול בירידה במשקל באמצעות CBT
אחד מתחומי ההתמחות המרכזיים שלי הוא ליווי תהליכי ירידה במשקל בגישה מבוססת CBT – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. גישה זו מתמקדת בזיהוי דפוסי חשיבה והרגלים שמקשים על שמירה על אורח חיים בריא, ובפיתוח כלים מעשיים לשינוי התנהגותי לאורך זמן. במהלך הליווי אני עוזרת למטופלים לזהות את הקשיים האישיים שעומדים בינם לבין המטרות שלהם, להתמודד עם אכילה רגשית, ולבנות גישה חיובית ומציאותית כלפי תזונה, גוף ותהליך השינוי. מדובר בתהליך עמוק ומשמעותי שמחזק את היכולת להתמיד ולשמור על התוצאות לאורך זמן.
2. טיפול בסוכרת
תחום מרכזי נוסף בעבודתי הוא תזונה מותאמת לאנשים עם סוכרת.
אני מטפלת באנשים עם סוכרת סוג 2 או טרום-סוכרת.
טיפול תזונתי נכון יכול להשפיע באופן מהותי על איזון הסוכר, על מניעת סיבוכים ועל שיפור איכות החיים.
אני מלווה מטופלים בתהליך של שינוי תזונתי הדרגתי ובר-קיימא, תוך התאמה אישית של ההמלצות לסגנון החיים, להעדפות ולמטרות הבריאותיות שלהם.
דגש מיוחד ניתן להבנה של השפעת המזון על רמות הסוכר, לקריאה והבנה של בדיקות ולפיתוח כלים לקבלת החלטות נכונה ביומיום.
3. טיפול תזונתי לנשים בגיל המעבר
גיל המעבר הוא שלב משמעותי בחייהן של נשים, המתאפיין בשינויים הורמונליים שעשויים להשפיע על המשקל, על פיזור מסת השומן (שומן ביטני), על מצב הרוח, רמות האנרגיה, הבריאות המטבולית ועוד.
בעבודתי עם נשים בגיל זה אני מתמקדת בהבנה עמוקה של הצרכים המשתנים, ובהתאמה של תזונה שתומכת בבריאות ההורמונלית, שומרת על מסת השריר, מאזנת את רמות הסוכר והשומנים בדם, שומרת על בריאות הלב, על צפיפות העצם ומקדמת תחושת חיוניות ואיזון.
המטרה היא להעניק כלים פשוטים וישימים שיעזרו לנשים לעבור את התקופה הזו בצורה רגועה, בריאה ומחוברת לגוף.


