top of page

כמה אני צריכה לשקול? איך מגדירים משקל יעד?

עודכן: 1 בינו׳

"כמה אני צריכה לשקול?" היא אחת השאלות ששמעתי הכי הרבה פעמים בתור דיאטנית.

זאת שאלה שמעסיקה וגם מתסכלת הרבה מאד א.נשים ויש לי כל כך הרבה מה להגיד עליה...אז החלטתי לכתוב את הכתבה הבאה ולהסביר את דעתי המקצועית לשאלה כדי שתוכלי גם את לדעת כמה את צריכה לשקול באמת.


כמה אני צריכה לשקול?
כמה אני צריכה לשקול?

אחד הדברים החשובים בטיפול תזונתי הוא להגדיר משקל יעד בצורה נכונה כדי להבין בעצם כמה המטופלת צריכה לשקול בצורה ריאלית ונכונה.

משקל יעד הוא אותו משקל שאליו אנחנו שואפות להגיע.

לכאורה הנושא של משקל היעד נראה מאד פשוט: יש טבלאות, יש גרפים, יש נוסחאות ונראה שהכל מאד ברור וידוע.

הבעיה שזה רק לכאורה.

הסיבה לכך היא שהטבלאות והגרפים הם "יבשים", לוקים בחסר ורחוקים מהמציאות ולכן הרבה פעמים הם מייצרים תסכול בתהליך.

הטבלאות הן טבלאות ובסופו של דבר בהגדרת משקל יעד מדובר בא.נשים - שיש להם מכלול של תכונות, רגשות, שאיפות, מטרות, היסטוריה ודרך שעברו בחיים וכל אלה חייבים להילקח בחשבון כאשר מגדירים לא.נשים במהלך טיפול תזונתי את משקל היעד שלהם.


המדד הידוע והמוכר לכולנו הוא מדד ה BMI - BODY MASS INDEX. והוא מחושב על סמך היחס בין הגובה למשקל שלנו. הוא לוקח בחשבון גם מין וגיל.

מדד BMI
מדד BMI

האם מדד ה BMI מספיק לחישוב משקל היעד? התשובה היא לא!


כדי להבין למה ההתייחסות רק לBMI אינה נכונה נתייחס למדד נוסף שחשוב עוד יותר משניהם והוא: פיזור השומן בגוף.

פיזור השומן בגוף אינו תלוי בנו. זה עניין הורמונלי וגנטי שאין לנו יכולת לשלוט עליו.

יש אנשים שאצלם השומן נוטה להתרכז באזור הבטן. השמנה ביטנית אופיינית יותר לגברים אך קיימת גם אצל נשים.

נוטים לכנות השמנה ביטנית כהשמנת תפוח - זה מצב שבו רוב השומן מתרכז באיזור הבטן ואילו בישבן ובירכיים אין הצטברות מופרזת של מסת שומן.

השמנה ביטנית מהווה גורם סיכון בריאותי משמעותי לכל המחלות המטבוליות כגון: סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם, שומנים בדם, כבד שומני ועוד. בהשמנה ביטנית חייבים לטפל אחרת המחלות הללו יגיעו בשלב זה או אחר.


 

איך תדעו האם השומן שהתרכז אצליכם באיזור הבטן הוא בכמות גבוהה מדי ומהווה סיכון בריאותי?

בקבוצת סיכון מוגדרות נשים בעלות היקף מותניים הרחב מ - 88 ס"מ וגברים בעלי היקף מותניים הרחב מ - 102 ס"מ.

מוזמנים לקחת סרט מידה ולמדוד לעצמיכם את ההיקפים וכך לדעת האם אתם נמצאים בקבוצת סיכון, כלומר האם ההשמנה שלכם מהווה סיכון בריאותי.


 

השמנה ביטנית - השמנת תפוח
השמנה ביטנית - השמנת תפוח

השמנת ירכיים או בשמה הנוסף השמנת אגס מאופיינת בהצטברות של שומן באיזור הישבן והירכיים. היא אופיינית בעיקר לנשים, אם כי קיימת מעט מאד גם אצל גברים.

השמנת ירכיים - השמנת אגס
השמנת ירכיים - השמנת אגס
 

כשאנו מגדירים משקל יעד עלינו לקחת בחשבון 5 פרמטרים:

  1. מדד ה BMI. תוכלו למצוא ברחבי הרשת אתרים רבים שיחשבו עבורכם כמה ה BMI שלכם.

  2. מבנה גוף - איפה מתפזר רוב השומן בגוף. כשמדובר בהשמנת תפוח נשאף יותר לירידה משמעותית במשקל בגלל ההשלכה הבריאותית. בהשמנת אגס פחות נדאג מהפן הבריאותי.

  3. מתי בפעם האחרונה בחייך שקלת במשקל הזה? שאלי את עצמך את השאלה החשובה הזאת. לדוגמה: אשה בת 58 ששואפת להגיע למשקל 65, אני שואלת אותה מתי בפעם האחרונה היא שקלה 65. אם התשובה היא: בחתונה שהיתה לפני 34 שנים אני אתייחס אחרת מאשר היא תספר לי ששקלה 65 ק"ג רק לפני 3 שנים כשהתחילה הקורונה. אז רגע לפני שאת רוצה להגדיר לעצמך משקל יעד חשוב שהוא יהיה משקל ששקלת אותו בשנים האחרונות.

  4. כמה קל יהיה לי להגיע אליו? את התשובה לשאלה הזאת אנחנו נקבל רק במהלך הטיפול. אין לנו דרך לצפות את זה מראש אבל היא מאד קריטית וחשובה להגדרת משקל היעד.

  5. כמה קל יהיה לי לשמור עליו לאורך זמן? אם המאמץ לשמור על אותו משקל יעד הוא מאמץ גדול מדי והמחיר היומיומי שתשלמי בשביל לתחזק אותו יהיה גבוה מדי (לאכול מעט מאד ולעשות יותר מדי ספורט) אז הוא בהחלט לא משקל היעד שמתאים לך ולאורח החיים שלך! שמירה על משקל יעד צריכה להיות קלה, הגיונית וטבעית עבורך.

 

שחררי את משקל החלומות שלך - אנחנו לא כאן כדי לסבול!
שחררי את משקל החלומות שלך - אנחנו לא כאן כדי לסבול!

יש הרבה א.נשים שיש להם בראש משקל יעד שהוא לא הגיוני כי המאמצים שהם צריכים לעשות כדי לשמור עליו הם לא אנושיים. זה לא משקל יעד, לזה אני קוראת משקל החלומות. משקל החלומות הוא לא בר השגה וגם אם כן תשיגי אותו מה שיקרה זה ש"תיגעי בו" ומיד תזנקי למעלה ותיכנסי לתסכול וייאוש.

למה לך? אנחנו לא כאן בשביל לסבול! אני חושבת שמשקל יעד חייב להיות משקל שיהיה לך קל, כיף, נוח, יומיומי וטבעי לשמור עליו - גם אם הוא כמה ק"ג מעל משקל החלומות שלך.

שחררי את משקל החלומות שלך, לא שווה שתעני את עצמך כדי להחזיק בו.

עדיף שתגדירי משקל יעד הגיוני ובר ביצוע ותעופי על עצמך בכל יום מחדש שקל וכיף לך לשמור עליו לאורך שנים :)


הגדרתם משקל יעד ועדיין לא הגעתם אליו? אז אני רוצה לספר לכם עובדה חשובה ומעודדת:

בריאות היא מעל הכל! ובהקשר הזה חשוב מאד לדעת, שמחקרים מראים שכבר בירידה של 5% ממשקל הגוף נצפית הצלחה מטבולית שמסייעת בשיפור מדדי בריאות.

כל המדדים שאינם תקינים בסינדרום מטבולי שקשור לעודף משקל כגון: רמות סוכר בדם (סוכרת או טרום סוכרת), לחץ דם גבוה, שומנים גבוהים בדם (טריגליצרידים וכולסטרול), כבד שומני וכו' - מתאזנים מאד כבר בירידה של 5% ממשקל הגוף, גם אם עדיין לא הגעת למשקל היעד שלך.









הכותבת היא צביה דיאטנית קלינית, מרצה בכירה ומנחת סדנאות "החוויה שבהרזיה" לירידה במשקל ואורח חיים בריא באמצעות CBT

משנת 1997


 

הרשמה לקבלת עדכונים
הרשמה לקבלת עדכונים











פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page