כל מה שרציתם לדעת על טופו (כולל מתכונים עם טופו)
- צביה דיאטנית קלינית
- 12 בינו׳ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 31 ביולי
גם אתם שמעתם שטופו בריא?
אז הלכתם וקניתם טופו ולא הבנתם מה עושים עם הקוביה הלבנה חסרת הטעם והריח הזאת שיש לה מרקם כמו של גומי...?
או שבכלל שמעתם שטופו זה מסרטן ולכן אתם לא מכניסים אותו הביתה?
אז בואו נעשה סדר! כאן תקראו את כל מה שרציתם לדעת על טופו כולל מתכונים עם טופו.
בכתבה הבאה תקראו את כל המידע המקצועי, המעודכן והמהימן ביותר על הקוביה הלבנה, המסתורית והמדהימה הזאת והכי חשוב תקבלו את המתכון הראשון והכי מוצלח שלכם כדי לדעת מה תכלס ניתן לעשות עם הטופו :)
מוכנים לצאת לדרך? מתחילים!
מה זה טופו?
טופו הוא מוצר שמופק מפולי סויה טבעיים.

סויה בכלל וטופו בפרט הם מאכלים אהובים, מוכרים היטב ומקובלים בתזונה של תושבי מזרח אסיה.
התמונות הבאות צולמו במהלך ביקורי בסין.
בתמונה הראשונה תראו אדם שמתגורר באחד הכפרים בסין, בן 83, שבכניסה לביתו ניצבות אבני ריחיים שבאמצעותן הוא מכין לאשתו ולו בכל בוקר משקה סויה טבעי מטחינת פולי הסויה בין אבני הריחיים.

בתמונה השנייה אישה שפגשתי באחד הכפרים היותר יפים בסין.
היא היתה באמצע מסע הבוקר שלה מקצה אחד של הכפר לקצה השני שלו כדי להביא לביתה את שתי קוביות הטופו היומיות שלה.

מקסים לראות איך בזכות השימוש בסויה הכפריים הללו עושים פעילות גופנית יומיומית באופן קבוע. זאת כשלעצמה היא תרומה נהדרת לבריאותם ולהארכת תוחלת החיים שלהם.
מה זה סויה ומה הם יתרונותיה התזונתיים?
סויה היא קטנית.
מבחינה תזונתית הסויה עשירה בחלבון מן הצומח.
בנוסף להיותה עשירה בחלבון מבחינת הכמות, גם איכות החלבון בסויה גבוהה מכיוון שהיא מכילה חלבון מלא, כלומר מכילה את כל חומצות האמינו החיוניות. זאת גם הסיבה שספיגת החלבון מהסויה על ידי הגוף שלנו מצוינת.
בנוסף הסויה עשירה באנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון), בסיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים, בויטמינים ובמינרלים רבים ובראשם סידן.
הסויה בכלל והטופו בפרט הם מנת חלבון נפלאה מן הצומח גם לצמחונים ולטבעונים וגם לאוכלי כל.
בשנים האחרונות מתפרסמים יותר ויותר מחקרים שגורמים לנו להבין שמזון מן הצומח בריא לנו יותר ממזון מן החי ואף מתפרסמות המלצות שרלבנטיות גם למי שאוכל בשר, שכדאי לפחות 1-2 פעמים בשבוע לצרוך בארוחה העיקרית את מנת החלבון מהצומח ולא מן החי.
טופו הוא מקור נפלא להכנת מנת חלבון מהצומח שהיא גם טעימה, גם בריאה, גם מזינה וגם קלה להכנה.
מה הערכים התזונתיים של הטופו?
ב 100 גרם של טופו יש כ 150 קק"ל, כ 17 גרם חלבון, וכ 260 מ"ג סידן - ערכים תזונתיים נפלאים!
קוביה בגודל סטנדרטי של טופו מכילה 300 גרם.
אכילת טופו היא דרך נפלאה וקלה להכנה - כדי לצרוך כמות נכבדת של חלבון ושל סידן.
איפה קונים טופו?
היום ניתן להשיג טופו בכל סופר שכונתי. הוא נמצא במקררים, בדרך כלל באזור שבו נמצאים מוצרי החלב.
האם יש כמה סוגים של טופו?
כן. ניתן לקנות טופו במרקם קשה וטופו במרקם רך.
למה משמש כל סוג של טופו?
הטופו הרך מתאים במיוחד להכנת ממרחים שונים ואילו הטופו הקשה מתאים להכנת כל שאר המתכונים: אפשר לחתוך או לגרד אותו ולשלב אותו בתבשילים, בפשטידות, במרקים, בסלטים, במוקפצים, בסושי ואף להכין ממנו שניצל בנינג'ה בתוך 4 דקות בלבד - בסרטון הבא:
מתכון להכנת שניצל טופו בנינג'ה
והנה המתכון המלא
החומרים:
1 קוביית טופו במרקם קשה בטעם טבעי
ביצה
פירורי לחם
שמן קנולה בכבישה קרה
תבלינים
אופן ההכנה:
מדליקים את תנור הנינג'ה ומכוונים לתוכנית גריל.
פורסים את הטופו ל 7-8 פרוסות.
כל פרוסה בתורה טובלים בביצה.
לאחר מכן טובלים כל פרוסה בפירורי לחם שאליהם הוספנו לפני כן את השמן והתבלינים וערבבנו היטב עד שקיבלנו מרקם כמו של בוץ.
אופים בנינג'ה בתוכנית של הגריל במשך 4 דקות.
אוכלים מיד כשיוצא מהנינג'ה ונהנים :)
אם נשארו לכם שניצלים טופו ואתם רוצים לשמור אותם ולאכול למחרת ניתן לשמור במקרר. כשתוציאו אותם מהמקרר ותרצו לחמם חממו בתוכנית גריל בנינג'ה למשך כדקה.
אני רוצה להתייחס לשמועות נפוצות לגבי סויה וגרימת סרטן.
השמועות הללו נובעות מכך שבסויה ישנם פיטואסטרוגנים, אלו הם חומרים שדומים במבנה שלהם להורמון הנשי אסטרוגן.
החששות נגרמו מכך שחשבו שהדמיון הזה עלול לגרום למגוון מחלות סרטן, התבגרות מינית מוקדמת ועוד.
במרץ 2017 פרסמו עמותת עתיד (עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל) ומשרד הבריאות נייר עמדה בנושא סויה והשפעות בריאותיות.
בתחתית הכתבה אפרסם את הקישור לנייר העמדה אבל כאן אסכם את עיקרי הדברים החשובים:
לאחר סקירת כל המחקרים המדעיים שנמצאים בידנו לגבי סויה, נמצא שסויה בטוחה לאכילה בכל שלבי החיים: ינקות, ילדות והתבגרות בקרב נשים וגברים.
ולא זאת בלבד אלא שהיא עשויה לספק יתרונות במצבים בריאותיים כמו: סרטן השד, הערמונית והרחם ועבור מחלות לב וכלי דם.
והנה קישור לנייר העמדה המלא של עתיד (עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל) ומשרד הבריאות בנושא סויה - והשפעות בריאותיות:
תאכלו סויה וטופו לבריאותכם ולהנאתכם:)
הכותבת היא צביה דיאטנית קלינית, מרצה בכירה ומנחת סדנאות "החוויה שבהרזיה" לירידה במשקל ואורח חיים בריא משנת 1996
מומחית לירידה במשקל באמצעות CBT
מומחית לתזונה בגיל המעבר
מומחית לסוכרת
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Comentarios