הטמעת תזונה והנגשת אורח חיים בריא בחברות וארגונים
יעוץ למטבח בריא לחברות וארגונים
בתור מבוגרים בחירות בריאותיות נעשות חשובות יותר ויותר ומנגד כמות המחויבות והעומס בעבודה עולה.
ארגון אשר יפצח את הנוסחה, יסייע לעובדים להטמיע אכילה בריאה ולשמור על אורח חיים בריא גם בזמן העבודה, יוכל לגרום לעובדיו להיות מאושרים יותר ולהשקיע יותר זמן בעבודה.
זאת חשוב לעשות באמצעות הנחייה מיקצועית נכונה והתאמה לאופי הארגון.
תהליך שינוי המטבח נעשה בעקבות ממצאיו של פרופ' בריאן וונסינק שהקדיש את הקריירה שלו לחקר האכילה הלא מודעת וחזר עם הסבר לתעלומה. נדמה לנו שאנחנו מחליטים מה וכמה לאכול, אבל למעשה הסביבה, ההקשר או גודל הצלחת הם שמחליטים עבורנו. פרופ' וונסינק מסביר ששיקולים רציונליים, ידע תזונתי ואפילו תחושת הרעב משחקים תפקיד קטן בלבד בהחלטה אם לקחת או לא לקחת עוד פרוסה מהעוגה.
רובינו לא אוכלים יותר מדי מכיון שאנחנו רעבים אומר פרופ' וונסינק. אנחנו אוכלים יותר מדי בגלל משפחה וחברים, אריזות וצלחות, שמות ומספרים, תוויות ותאורה, צבעים ונרות, צורות וריחות, הסחות דעת ומרחקים, ארונות וצנצנות. לטענת פרופ' וונסינק האדם הממוצע מחליט כ–250 החלטות הקשורות באוכל בכל יום, והוא אינו מסוגל להסביר או לתרץ 200 מהן כי הן אינן מודעות. קשה מאד לשנות את הראש שלנו והרבה יותר קל לשנות את הסביבה לסביבה שתנגיש בריאות ותגרום לנו לעשות בחירות בריאות אפילו מבלי שנדע.
ידע תזונתי חשוב מאוד אבל אינו מספיק!
לכן ארגון אשר רוצה שעובדיו יהיו בריאים ויאכלו אוכל מזין צריך להתייחס לגורמים השונים שמשפיעים על הבחירות שלנו מלבד הגורמים הרציונליים.
כיצד עושים זאת?
פרויקט "מטבחים שמנגישים בריאות" - יעוץ למטבח בריא הוא הדרך הנכונה ביותר.
הפרויקט מסייע לעובדים לשמור על אורח חיים בריא ויוצר אצלם תחושה חיובית שהארגון בו הם עובדים
דואג להם ובכך הם באופן בלתי מודע רוצים לדאוג לו בחזרה- עלייה ביעילות הארגון.
נוסף לכך, מחקרים רבים מצביעים על כך שיש קשר ישיר בין תזונה נכונה ואורח חיים בריא לעלייה במוטיבציה
ובאנרגיה, עלייה בערך העצמי ותחושת סיפוק ואושר.
אז מה כולל הפרויקט?
ראשית, שדרוג של רשימת הקניות הקבועה של חברות לרשימה שמכילה מגוון רחב של מזונות בריאים ופחות מזונות מעובדים בהמלצת דיאטנית קלינית מוסמכת.
שנית, סידור המטבח בצורה נכונה כך שהמזונות הבריאים יהיו נגישים, זמינים ומזמינים זאת תוך שמירה על אסתטיקה ועיצוב שמתאים לאופי הארגון. התהליך של שינוי המטבח המשרדי כשלעצמו משפיע לחיוב על האכילה הלא מודעת של העובדים ומשפר את בריאותם. דמיינו לכם- איזה כיף להגיע למטבח בחברה ולראות ירקות ופירות שטופים ומזמינים, צנצנות שקופות מלאות באגוזים, שקדים ופירות יבשים. המחשבה מאחורי התהליך היא בין היתר אחסון מזונות בריאים בפרונט ובמיכלים שקופים, מעוצבים ומזמינים ואילו את המזונות הפחות בריאים מומלץ לאחסן במקומות פחות בולטים לעין.
מניסיון עם חברות וארגונים להם סייעתי היה ניתן לראות שכבר בתוך ימים ספורים הייתה עלייה משמעותית בצריכת הירקות והפירות במשרד והפידבקים על השינוי מצד העובדים היו חיוביים ומרוצים.
הרי בסופו של דבר לכל חברה או ארגון אכפת מבריאות העובדים- כי עובדים בריאים הם עובדים מאושרים.
כתבה ב mako על פרוייקט הבריאות בחברת Fyber בו השתתפתי:
תמונות ממטבחים מנגישים בריאות בחברות שונות
ואלה הדברים שכתבה דבי מחברת Servicenow שיזמה את הפרוייקט:
בימים אלה חוזרים עובדי החברה לעבודה במשרדים אחרי יותר משנה בבית
החלטנו לנצל את השנה שהעובדים היו בבית ליצירה של תרבות ארגונית חדשה שמקדמת תזונה ואורח חיים בריא
במהלך השנה התחלנו בשיתוף פעולה עם צביה דיאטנית קלינית, מרצה בכירה ומקדמת בריאות בחברות וארגונים
הפרויקט מבוסס על התיאוריה של פרופ' בריאן וונסינק שהקדיש את הקריירה שלו לחקר האכילה הלא מודעת וחזר עם הסבר לתעלומה: נדמה לנו שאנחנו מחליטים מה וכמה לאכול, אבל למעשה הסביבה, ההקשר או גודל הצלחת הם שמחליטים עבורנו.
פרופ' בריאן וונסינק (Brian Wansink), פרופסור לשיווק ומנהל המעבדה לחקר אוכל באוניברסיטת קורנל, הקדיש את הקריירה שלו לחקר האכילה הלא מכוונת שלנו. בראיון ל"הארץ" הוא מסביר ששיקולים רציונליים, ידע תזונתי ואפילו תחושת הרעב משחקים תפקיד קטן בלבד בהחלטה אם לקחת או לא לקחת עוד פרוסה מהעוגה.
"רובנו לא אוכלים יותר מדי מפני שאנחנו רעבים", כותב וונסינק בספרו "Mindless Eating" (יצא בעברית תחת השם "הרזיה ללא דיאטה" בהוצאת פוקוס), "אנחנו אוכלים יותר מדי בגלל משפחה וחברים, אריזות וצלחות, שמות ומספרים, תוויות ותאורה, צבעים ונרות, צורות וריחות, הסחות דעת ומרחקים, ארונות וצנצנות". לטענת וונסינק, האדם הממוצע מחליט כ–250 החלטות הקשורות באוכל בכל יום, והוא אינו מסוגל להסביר או לתרץ 200 מהן.
כלומר ידע תזונתי חשוב מאד אבל אינו מספיק!
גם אם נבין שמזון מסוים פוגע בבריאותנו אבל במקום העבודה שלנו ניחשף אליו במשך שעות רבות סביר להניח שבסוף נאכל אותו גם כשברור לנו שאנחנו מזיקים לבריאותנו.
לכן החלטנו ליצור במשרדי Servicenow מטבחים שמנגישים בריאות.
הפרוייקט כלל שדרוג של רשימת הקניות הקבועה שלנו לרשימה שמכילה מגוון רחב של מזונות בריאים ופחות מזונות מעובדים.
לאחר מכן סידרנו את המטבח בצורה כזאת שהמזונות הבריאים יהיו נגישים, זמינים ומזמינים:
הנחנו אותם במיכלים שקופים ובמקומות בולטים ואילו את המזונות הפחות בריאים אחסנו במקומות פחות בולטים לעין.
איזה כיף להגיע למטבח שלנו ולראות ירקות ופירות שטופים ומזמינים, צנצנות מלאות באגוזים, שקדים ופירות יבשים. ואכן, כבר בתוך ימים ספורים ראינו עלייה משמעותית בצריכת הירקות והפירות במשרד.
כיף לקבל את הפידבקים של העובדים המרוצים שזורמים אלינו כל הזמן.
איכפת לנו מבריאות העובדים שלנו כי עובדים בריאים הם עובדים מאושרים – וזאת מטרתנו העיקרית.
ואלה הדברים שכתבה שימי מחברת Fyber שיזמה את הפרוייקט: